Johnie Cash day

14 mei 2015 - Nashville, Tennessee, Verenigde Staten


We wilde Amerika een beetje leren kennen en dat kon volgens mij het best bij mensen thuis. Wat doen ze,hoe denken ze, hoe staan ze in het leven. Nou Elizabeth and Stephen lijken me een goed voorbeeld van een " average midclass family".  

Vijftigers,tweede huwelijk,kids de deur uit ( nou op Dean na, die loopt even in de weg zei Stephen,) prachtig huis,in groene wijk 10 minuten van het centrum, 9 jaar geleden samen gekocht, zij aan school 5.30 op en 6.15 weg om de vroege leerlingen huiswerk les te geven,hij onder zware druk omdat het commercieel met de compagnie niet zo goed gaat. Die is toch maar effe afblazen nu in VEGAS. We hebben het maar niet over de DEBT gehad. 


Maar wij zitten nu wel lekker op hun PORCH in de backyard, prachtige vogels die nog prachtiger fluiten en de eekhoorns wippen vrolijk voorbij. Ontbijt.....? Het huis is voor jullie. Search het maar out. Marianne knutselt iets lekkers in elkaar en ik kan eindelijk weer wat foto,s uploaden. Straks gaan we naar Down Town NASHVILLE. City that,s building on music.
Lets sing with the birds. MORNING HAS BROKEN van good old CAT STEVENS.


Amerikanen zijn een  trots volk, op hun staat en op " the hole country." Nergens zie je zoveel vlaggen als in Amerika. Op dus naar hun CAPITOL  STATE BUILDING OF TENNESSEE . Nee niet even rond het gebouw lopen net als op het binnenhof. Hier mag je naar binnen. Even screenen en dan Niet te geloven, je loopt hier gewoon door gangen,kantoren en vergaderzalen terwijl de hele officiële bubs gewoon aan het werk is ( ik lieg nooit). The Congres en Senaat. The chambre of the Governor " Walk je maar gewoon through " The  Secretary of the treasury ( hulpje van de minister van Financien ) vind het geweldig dat we uit Nederland komen en legt uit dat dit hun manier is om het volk dicht bij de democratie te brengen. We krijgen een medaille en komen in " the book of honor". GREAT.
Buiten zien we een vette kar staan, even aan de " secret service Guy" vragen ( zijn altijd zeer onopvallend aanwezig ) of deze ook gepantserd is ( weet ik ook een LITTLE BIT vanaf). Yes indeed,he answer, but look out there is the Governor . Hee Guy,s how did you like TENNESSEE.
AMAZING SIR ,  EVERTHING IS  AMAZING HERE.


Nog even over "  the proud " Op verschillende plekken, in theater of tijdens een rondleiding maakt niet uit,wordt zomaar ineens gevraagd " who served the country". Die mensen gaan dan staan en de rest applaudisseert met gemeend ontzag. God en vaderland land . 
Nog een ander soort proud. Ik sta half voor een geparkeerde Cadilac. Een geweldige mooie blauw slee.De chauffeur rijd weg en ziet dat ik net een foto wil nemen. Zet zijn bak terug en roept " go ahead" lachend zegt hij 1989 en kijkt vol trots.


Voor al die Amerikanen. AMAZING GRACE de Woodstock versie van JOAN BAEZ.


Nu naar de muziek. Van CAPITOL naar MUSICIANS HALL OF FAME het is maar 100 meter. Het gebouw is onooglijk, maar wat we binnen zien passeren is puur goud. Zo,n 70 jaar muziek historie wordt hier tentoongesteld en alleen de grote, de hele grote komen in aanmerking voor een plekje. Songwriters,producers,technici en artiesten.


Wat dacht je van John Lenon,Chet Atkins, Lee Hazlewood,Eric Clapton,Brian Wilson,Paul McCartny,Stones,Supremes,Neil Young,Art Brooks,Brenda Lee,Kansas,Bob Dylan, BRUCE,Charlie Ritch,Michael Jackson, Lin Anderson,Joe South,Counting Crows,Dusty Springfield,the Who,The bookstops,Neil Diamond,Buddy Holly,the temptations,Nancy Sinatra,Elton John,Simon and Garfunkel en zo nog een paar honderd.
Heilige relikwieën als kleding,eerste tekstnotities,affiches,contracten,maar vooral piano,s,drumstellen en gitaren staan keurig gedocumenteerd geordend.
 Ons hele muzikale leven komt hier boven. Dit is het Rijks,het Louvre van de muziek.


Voor al dit Moois kies ik THE BOXER van SIMON and GARFUNKEL. ( past bij mij ) 


Langs de CUMBERLAND River wandelen we verder, we eten een lekkere salade op een dakterras met fenomenaal uitzicht over Broadway. 


We doen er nog een vandaag. Een held, een instituut. Het JOHNIE CASH MUSEUM. Wat hier te zien is grijpt weer aan. Dat leven van THE MAN IN BLACK is inderdaad een pracht film waard. Kijk " I WALK THE LINE " en je zult het beamen. Alles bestuderen en beluisteren we uitvoerig. Op het eind, op een heel klein scherm, een nummer wat ons pakt. HURT.
   De oude CASH neemt kort nadat zijn vrouw, zijn grote liefde JUNE CARTNER is gestorven, nog een nummer op. Op imposante en ontroerende  wijze in beeld gebracht ziet de oude man terwijl hij zingt zijn leven in filmbeelden voorbij flitsen. Koud heel koud krijgen wij het, zeker als helemaal op het eind zijn zwakke handen de deksel van zijn kleine piano dicht maakt.  


Twee maanden daarna is ook de oude man dood. 


Deze geweldenaar maakte vele hits ( die door ieder artiest wel gecoverd zijn) .
FOLSOM PRISON BLUES,RING OF FIRE, A BOY NAMED SUE en dan HURT 
Wat dacht je van deze tekst.
I keep a close watch in this heart of mine
I keep my eyes wide open all the time
I keep the ends out for the tie that binds
Because you're mine
I WALK THE LINE
We hebben nog veel meer moois beleeft vandaag, maar voor nu is het genoeg, we zitten helemaal vol.
Ode aan JOHNIE CASH